Deniz Balığı mı? Çiftlik Balığı mı?
Balık satın almadan önce genellikle insanlar deniz mi yoksa çiftlik balığımı almalıyım konusunda kararsız kalmaktadır. Tamamen damak tadına göre tercih edilse de balık satın almadan önce balıklar hakkında bilmeniz gereken bazı konular bulunmaktadır.
Deniz balıklarının avlanması sonucunda elde edilen balıklarla özel olarak çiftliklerde yetiştirilen balıkları birbirinden ayırtmak gerçekten zordur. Ancak bazı durumlarda ise balıkların renkleri, gözleri, kokuları ve boyutlarından bu türleri ayırt etmeyi başaran bireylerde bulunmaktadır.
Bu noktada balıkları ayırt etme konusunda bilgi sahibi olursanız daha taze ve daha kaliteli balıkları ve balık çeşitlerini satın alma konusunda da başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ülkemizde özellikle kış dönemlerinde daha yaygın halde balık bulunsa da son dönemlerde her mevsimde balık bulmak artık çok daha kolay bir hale geldi. 4 mevsim bulabileceğiniz çiftliklerde üretilen balıklarla denizden özel olarak avlanan balıkları tercih etme konusunda kararsız kalabilirsiniz. Bu noktada deniz ve çiftlik balıklarının kendilerine has özellikleri bulunmaktadır.
Çiftliklerde özel olarak yetiştirilen balıklar halk arasında kültür balığı olarak bilinmektedir. Ancak deniz balığının ismi ise genellikle doğal balık ya da mevsimlik balık olarak isimlendirilmektedir. Çiftliklerde yetiştirilen balıklar etrafı çevrili alanlarda özel olarak her mevsim yetiştirilmektedir. Doğal deniz balıkları ise suyun olduğu her alanda rahatça çoğalan balık çeşididir. Buna göre deniz balıkları doğal balıklara göre daha geç yetiştiği için daha az yağa sahiptir. Çiftlik balıkları ise oldukça hızlı gelişen ve yağ oranlarıyla doğal balıklarına göre daha fazladır.
Deniz balıkları genel yaşam alanlarından ulaşabildiği besinleri tüketerek balık avcılarının kullandığı farklı tekniklere (olta, ağ, germe) ile yakalanmaktadır. Deniz balıklarının avlanması nedeniyle fiyat olarak doğal balıklara göre 3 katına kadar yüksek fiyata satılmaktadır. Fiyatının yüksek olmasının en önemli nedenleri arasında doğal ortamda yetişen balıkların belirli dönemlerde avlanmalarına müsade edilmesiyle birlikte her mevsimde bulunmamalarıdır. Çiftlik balıkları ise genellikle deniz içinde ya da barajların iç kısımlarında oluşturulan özel çiftliklerde her mevsim üretilen ve yemlerle hızla büyümesi sağlanan balıklardır.
Ayrıca balık eti ve faydaları hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Çiftlik ve Deniz Balıkları Arasındaki Renk Farkları
Deniz balıkları doğal besinleri tüketerek beslendiği için çiftlik balıklarına nazaran daha parlak renklere sahip, daha sıkı pul yapısıyla birlikte daha koyu renklere sahiptir. Çiftlik balıkları ise deniz balıklarına göre daha farklı ve daha açık renklere sahiptir. Sınırlı alanlarda yetiştirildiği için hareket alanları da oldukça kısıtlıdır. Çiftliklerin yapısının dar olması nedeniyle yüzme sırasında kafa kısımları birbirine sürter. Sürtme nedeniyle çiftlik balıklarının kafanın uç kısımları deniz balıklarına göre daha kızıl bir renge sahip ve pulları da daha küçüktür.
Çiftlik ve deniz balıkları arasındaki koku farkları
Deniz balıkları oldukça geniş alanlarda yetiştiği için genellikle iyot ve yosun kokusu ile ön plana çıkmaktadır. Kokularının diğer nedeni ise beslendikleri besinlerdir. Ancak çiftlik balıklarının kokusu ise deniz balıklarından oldukça farklıdır. Deniz balığı aldığınızda kesinlikle yosun kokusunu hissedebilirsiniz. Çiftlik balıklarında ise yosunların kokusunu minimum seviye de hissedebilirsiniz. Çiftliklerde özel ve canlı yemlerle beslenen balıklar ise yapıları ve beslenmeleri gereği yağ kokusunu hissetmeniz daha mümkündür.
Çiftlik ve deniz balıkları arasında Hangisi daha lezzetli?
Çiftlik balıkları özellikle özel yemlerle beslendiği için deniz balıklarına göre daha hızlı gelişim gösterir ve özel gelişimleri için besinlerinde yüksek enerji veren maddeler bulunur. Bu da kaliteli bir yemek beslenen balığının deniz balıklara göre daha lezzetli olmasını sağlar. Kısacası özel yemler çiftlik balıklarının daha lezzetli ve damak tadına yatkın olmasını sağlamaktadır.
Deniz balıkları ise doğal şekillerde beslendiği için OMEGA 3 açısından oldukça zengindir. Düzenli olarak doğal yaşamda farklı besinlerin tüketmesi nedeniyle doğal şekilde gelişim gösterdiği için çiftlik balıklarına göre daha az lezzetli olsa da OMEGA 3 açısından faydalıdır. Çiftlik balıklarında yem olarak kullanılan besinlerin yarısından fazlası balık unları oluşturur. Diğer kısımlarında ise balık yağı olan besinler tercih edilir. Protein oranları ise %50’nin üstünde olduğu için daha lezzetli olmasını sağlar. Ancak çiftlik balıklarının yemlerinde OMEGA-3 yağ, fosfor, kalsiyum ve faklı vitamin besinleri kullanılmaktadır. Bu da özel olarak beslenen çiftlik balıklarının daha yağlı ve lezzetli kılar.
Çiftlik balıkları her mevsimde bulunabilir
Ülkemizde özellikle kış dönemlerinin gelmesiyle birlikte deniz balıklarında çeşitlilikte aynı oranda artış gösterir. Denizlerde kış dönemleri balıkların avlanması zorlu şartlarda olduğu için az miktarlarda gelir ve bu da direkt olarak fiyatları etkileyebilir. Deniz balıklarının mevsimin belirli dönemlerinde bulunması da fiyatını etkileyen en önemli etkendir. Ancak bazı zincir marketler balık çeşitlerini dondurarak farklı mevsimlerde tüketilmesine olanak tanısa da mevsimine göre tadını bulmak mümkün olmuyor.
Çiftlik balıklarının avantajı ise hangi mevsim olursa olsun balıkları bulabilmeniz mümkündür. Av yasağının kalkmadığı dönemlerde sınırlı sayıda ve dondurulmuş şekilde deniz balıklarını bulabilirken çiftlik balıklarını ise yılın her ayında rahatlıkla bulabilmeniz mümkündür.