Menopoz hakkında bilinmeyenler
Menopoz hakkında bunları biliyor musunuz?;Menopoz hakkında aslında birçok şeyi biliyoruz, menopozun temel olarak belirtileri aşırı ateş basması, geceleri uykusuz kalma, istenmeyen kilolar ve
Menopoz hakkında aslında birçok şeyi biliyoruz, menopozun temel olarak belirtileri aşırı ateş basması, geceleri uykusuz kalma, istenmeyen kilolar ve devamlı bir huzursuzluktur. En önemlisi aslında vajinal kuruluktur. Bu tarz bir durumda elbette bilmemiz gereken bir çok durum bulunuyor. Her yaştan kadının ve ilgili bir partner olarak erkeğin bilmesi gereken menopoz bilgilerini derliyoruz.
Menopoz nedir?
Kısaca ve en net tabiri ile menopoz yaklaşık 1 sene süresince hiç regl olmaması olarak biliniyor. Ortalama olarak kadınlarda 50’li yaşlarda başlıyor. Her bireyde farklı olarak başlangıç zamanı gösteren menopoz kimi kadında 40’lı yaşların hemen sonunda başlarken kimi kadında menopoz 50’li yaşların sonlarında bile başlamamış olabiliyor. Adet görme yani yumartalık özelliklerini çok daha öncedende yitirmeye başlayabilir. Bu gibi durumlar erken menopoz olarak adlandırılır.
Menopozda neler değişir?
Aslında çok fazla hormonal değişiklik gözlemlenir. Kadın bedeninde menopoz döneminde çok fazla değişiklik olabiliyor. Bu durumlar, Östrojen ve projesteronun azalması sonucu oluşan fiziksel durumlardır. Yazımıza başlamadan önce belirttiğimiz gibi temelde ateşlenme, çok fazla bunalma, iştah ve açlık krizleri, tatlı krizleri gibi durumlar meydana gelmektedir.
Bu arada açlık ve krizini engellemek ile ilgili aşağıda paylaştığımız yazılara göz atabilirsiniz.
- Açlık krizini önlemenin yolları
- Tatlı krizini önlemenin yolları
Menopoz ve perimenopoz arasındaki fark nedir?
Perimenopoz, menopoz başlamadan hemen önceki zaman dilimini işaret ediyor. Perimenopoz süresince, vücudumuz menopoza geçiş yapmaya başlıyor. Bu da demek oluyor ki, yumurtalıklardaki hormon üretiminin azalması başlıyor. Bu dönemde menopozla ilişkilendirilmiş uykusuzluk, memelerde hassasiyet ve ateş basmaları gibi semptomların bazıları deneyimlenmeye başlıyor ve adet döngüsü daha düzensiz hale geliyor. Ya da yoğun adet kanamaları olabiliyor. Peş peşe 12 ay boyunca adet kanaması yaşanmadığındaysa menopoz dönemi başlıyor.
Menopoz sonrası sorunlar halloluyor mu?
Menopoz esnasında karşılaşacağımız durumlardan bütün bu yan etkilerden menopoz sonrası kurtulmak mümkün mü acaba diye soran milyonlarca kadın bulunuyor.Profesör John Eden, kadınların yüzde 10 ile 20’sinin post-menopoz olarak adlandırılan menopoz sonrası sürece girmesiyle 10 yıl kadar daha belirtileri hissedebileceğini söylüyor ve ekliyor “kadınların yarısında çok hafif belirtiler oluyor ya da hiç olmuyor. Diğerlerindeyse terleme ve ateş basmaları sonraki 10 yıl boyunca tekrarlanabiliyor”.
Menopoz esnasında neden sıcak basar?
Menopozun en çok bilinen belirtisi ateş basması. Vücut ısısında görülen değişiklikler ile menopoz esnasında kişiler ciddi sıkıntılar ve bunalmalar yaşayabilir. Cilt rengi dahi kırmızılaşabilir. Bütün bunlarla beraber kimi zaman psikolojik olsa dahi kalp çarpıntısı, baş dönmesi , mide bulantısı gibi durumlar söz konusu olabilir. Vücutta oluşacak ateş basmalarından kurtulmak için onu tetikleyen durumları ortadan kaldırmak gerekebilir. Elbette en önemli durum nefes egzersizi yapmaktır. Elbette doktora danışmakta fayda var.
Menopoz kemikleri nasıl etkiler?
Menopoz dolaylı yoldan kemiklerimize zarar verebilir. Östrojen üretimi azalmasından dolayı kemiklerimizin en çok ihtiyacı olan kalsiyum miktarında azalma gözlemlenebilir. Bu durum kemik erimesi riski taşıyabilir. Bütün kalsiyum eksikliği ile ilgili araştırmalar gösteriyorki kemiklerimizi sağlıklı tutmak için bol bol süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, D vitamini takviyesi şart. Tabi bu süreçte alkol ve sigara tüketimini azaltmak çok önemli.
Menopozda kilo alınır mı ?
Bu konuda araştırma yapan uzmanlara göre hormon değişiklikleri dolaylı yoldan vücutta kilo alımına sebep olabiliyor.