Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Henüz ilkokul sıralarındayken öğretmenimiz sormuştur büyüyünce ne olmak istiyorsunuz diye. Tabi o zamanki çocuk aklımızla, büyüklerimizden ne duyduysak onu söyledik. Zaman geçti üniversite sınavı girdik ve aldığımız puana bakarak geleceğimiz için bir karar verme vakti geldi.
Gönül isterki herkesin gönlündeki meslek olsun ama maalesef bu her zaman olamıyor. Sınavda istediği bölüm ve istediği okul için puanı yakalayan mutlu ama diğerleri için aynı şey söylenebilir mi tartışılır. Ama biz bu yazımızda biraz daha farklı konulara değinmek istiyoruz. Eğer teknolojiyi yakından takip ediyorsanız son günlerin en çok konuşulan konusu hiç şüphesiz yapay zeka. Ve bu alanda Openai firması tarafından piyasaya sürülen ChatGPT deyim yerindeyse piyasayı salladı ve olayı çok farklı bir boyuta getirdi. Yetenekleri o kadar muhteşem ki yüzlerce farklı kullanım amacı ortaya çıktı. Bu durum ne kadar işleri kolaylaştırsada bir anlık duraksama ile acaba bu yapay zeka bizim işimizi elimizden alır mı diye düşünmeler başladı.
Bu konuda çeşitli fikirler mevcut, ilk grup evet bu yapay zeka sistemleri birçok iyi yapabildiği için düşük seviyedeki kişilerin işe alımları konusunda ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Bu düşünceyi destekleyen durum ise yapay zeka ile örneğin Midjourney ile harika görseller yapabiliyor olmanız, ChatGPT ile harika kodlar yazabiliyor olmanız bu düşünceyi destekler nitelikte. Bir diğer düşünce ise hayır hiçbir şekilde istihdamı azaltmaz aksine sağladığı faydalar nedeniyle daha fazla iş kolu ortaya çıkacak ve çok fazla kişinin istihdam edilmesini sağlayacağını savunmaktadırlar.
İkinci düşünce biraz daha yakın gibi geliyor, çünkü yapay zeka büyük bir kolaylık sağlamakta, yazılım işlerinden biraz anlıyorsanız chatgpt’nin yazılım gücünün ne kadar harika olduğunu göreceksiniz, saniyeler içerisinde yazdığı kodları istediğiniz gibi düzeltmenize ve yönlendirmenize izin vermekte. Bu sayede işler daha hızlı bitmekte ve vereceği ön görüler ile işler çok başka boyuta taşınmakta.
Meslek tercihi konusuna bir başka açıdan daha yaklaşmak istiyoruz. Özellikle Türkiye konumunu baz alırsak, yetkili ağızlardan gelen bir açıklama ile bu konudaki durumu net olarak ifade edelim. Şuanda Tusaş Genel Müdürü olan Prof. Dr. Temel Kotil, katıldığı bir tv programında Türkiye’nin savunma sanayi alanında yapmış olduğu atılımlardan ve projelerden bahsederek, şu önemli cümleyi vurguladı, eğer ki gençlerimiz iş konusunda endişeye düşüyorlarsa bizden onlara açık çek, şuanda 85 milyon mühendisimiz olsa hepsine verecek işimiz var diyerek bu alanda ne kadar çok iş potansiyelinin olduğunu söylemiştir. Aslında gerçek bir örnek vermek gerekirse Bayraktar TB2 ile tüm dünyanın tanıdığı savunma şirketi olan Baykar Tech firmasında 3500’den fazla personel çalışmakta. Yani bu sadece bir tane savunma şirketimizin sahip olduğu kişi sayısı, devletin sahip olduğu Tusaş, Aselsan, Roketsan, Havelsan ve diğer özel kuruluşların sahip oldukları kişi sayıları ile denebilecek tek bir şey var savunma sanayisinde çalışmak isteyenlere muazzam derecede iş potansiyeli bulunmakta.
Meslek seçimi yaparken bir farklı bakış açısıda gelecekteki meslekler, asla yok olmayacak meslekler, hiç ölmeyecek meslekler gibi iş alanlarını araştırmak olacaktır. Örneğin yazılım sektörünün geleceğine dair çok güzel işaretler bulunmakta. Tabi bir dönem elle yapılan işler nasıl ki günümüzde makineleşmiş durumda ise bazı mesleklerde gelecekte ne yazık ki olamayacak. Tüm bunlar birleştiğinde bir meslek tercihi yaparken öncelikle kendimiz tam olarak ne istiyoruz, hangi mesleği yaparsam işime severek giderim, bu hayatta beni ne mutlu eder soruları sorarak doğru kararı verebiliriz. Unutmayın ki hangi iş olursa olsun eğer o işi hakkıyla yapıyorsanız emin olun maddiyat sizi peşinizden kovalayarak gelecektir. Ümitlerinizin her zaman daim olması dileğiyle…