Öksürüğe hangi bitkiler iyi gelir ?
Öksürük tek başına bir hastalık değildir. Çoğunlukla, boğaz ve akciğer rahatsızlıkları öksürüğe sebep olmaktadır.
Öksürük tek başına bir hastalık değildir. Çoğunlukla, boğaz ve akciğer rahatsızlıkları öksürüğe sebep olmaktadır. Bu hastalıkların başında bronşit, astım, verem gibi akciğer rahatsızlıkları ve boğaz iltihabı, balgam, ses telleri rahatsızlıkları gibi boğazlarda görülen hastalıklar gelir. Ayrıca kalp hastalıkları ve sigara içmek yine öksürük sebebidir.
Elbette tedavi öksürüğe sebep olan hastalığa göre yapılmalıdır. Bu amaçla gerekli teşhis ve tedavi mutlaka bir hastanede yapılmalıdır.
Bunun yanında evde öksürüğe karşı ne tür yöntemler uygulanabilir derseniz aşağıda belirtilen şifalı birkileri kullanabilirsiniz.
- Pekmez içine bir miktar tereyağı katılır. Yağı eriyinveye kadar ısıtılır ve sabah akşam içmeye devam edilir.
- Patlıcan çiçekleri kaynatılır ve tatlandırılarak içilir. Çiçeklerin kuru veya yaş olması farketmez.
- Turp oyulur, oyuğa bir kaşık bal konur. Bir gün beklenir. Oyukta biriken ballı sıvı içilir. Siyah turp kullanılması önerilir.
- Balla tatlandırılmış öksürükotu çayı içilir.
- Kara turp rendelenir, bal ile karıştırılır. 2 saat kadar beklenir. Turpun biriken suyu 1 kaşık içilir.
- Okaliptus çayı içilir.
- Kaynatılmış salep üzerine zencefil eklenerek içilir.
- Eğer öksürük balgamdan kaynaklanıyorsa balgam söktürücü terkipler uygulanır. Bunlar; ballı limon suyu içilir. Ballı zencefil macunu yenir, adaçayı ve ıhlamur çayı içilir. Bir bardak suya 2 çay kaşığı çörek otu atılır ve 5 dakika kaynatılır, ılıyınca içilir.
Yukarıdaki yöntemlere daha bir çok yöntem eklenebilir. Ancak biz burada kolay bulunabilir ve kolay uygulanabilir olanları aldık.
Öksürük için zencefil ve bal en çok başvurulan şifa kaynaklarıdır.
Ihlamur çayı Öksürük nasıl geçer dendiğinde akla gelen ilk formül sıcak bir ıhlamur çayı tüketmektir.
Zencefil (Zingiber officinale): Zencefil, öksürük ve boğaz tahrişi için kullanılabilecek doğal bir anti-inflamatuar ve antioksidandır. Çay olarak veya doğrudan tüketilebilir.
Bal: Bal, öksürük ve boğaz ağrısı için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sıcak suyla karıştırılarak içilebilir veya doğrudan tüketilebilir.
Nane (Mentha): Nane, öksürüğü hafifletmek ve solunum yollarını rahatlatmak için kullanılabilir. Naneli çay veya nane yağı bu amaçla kullanılabilir.
Kara Mürver (Sambucus nigra): Kara mürver meyvesi, öksürüğü azaltmada etkili olabilir. Mürver şurubu veya çay şeklinde kullanılabilir.
Adaçayı (Salvia officinalis): Adaçayı, öksürüğü hafifletmeye ve boğazı rahatlatmaya yardımcı olabilir. Adaçayı çayı bu amaçla içilebilir.
Papatya (Matricaria chamomilla): Papatya, öksürüğe ve boğaz tahrişine karşı yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Papatya çayı içilebilir.
Okaliptüs Yağı (Eucalyptus): Okaliptüs yağı, öksürüğü hafifletmeye ve solunum yollarını açmaya yardımcı olabilir. Buhar banyosu veya okaliptüs yağı içeren bir karışım kullanılabilir.
Adaçayı (Thymus vulgaris): Adaçayı, öksürük ve boğaz ağrısına karşı rahatlatıcı etkileri ile bilinir. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı kuru adaçayı ekleyerek adaçayı çayı hazırlayabilirsiniz.
Zencefil (Zingiber officinale): Zencefil, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve öksürüğü hafifletebilir. Zencefil çayı veya taze zencefil eklenmiş sıcak su içmek faydalı olabilir.
Papatya Çayı (Matricaria chamomilla): Papatya, boğazı yatıştırabilir ve öksürüğü hafifletebilir. Papatya çayı, öksürük ve boğaz ağrısına karşı rahatlama sağlayabilir.
Okaliptüs Yağı (Eucalyptus): Okaliptüs yağı, öksürüğü rahatlatıcı ve solunumu kolaylaştırıcı etkileri ile bilinir. Buhar banyosu veya okaliptüs yağı içeren bir diffüzör kullanılabilir.
Nane (Mentha): Nane, öksürüğü hafifletici etkileri ile bilinir. Nane çayı veya nane yağı kullanmak öksürüğü azaltabilir.
Bal ve Limon: Bal, yatıştırıcı bir etkiye sahip olabilir. Bir çay kaşığı bal ve birkaç damla limon suyu eklenmiş sıcak su içmek öksürüğü hafifletebilir.
Kara Turp Suyu: Kara turp suyu, bal ile karıştırılarak öksürüğü hafifletebilir. Bu karışım, özellikle balgam söktürücü özelliklere sahip olabilir.