Tarçının Faydaları , Tarçının İyi Geldiği Hastalıklar
Tarçın tüketimi genellikle soğuk havalarda tercih edilir ve bu havalardan kaynaklanan soğuk algınlıklarına çok iyi geldiği bilinir. Doğru muhafaza edilen tarçın tüm yıl boyunca güvenle tüketilebilir.
Tarçının Faydaları
Tarçının sağlığa faydaları yüzyıllardır bilinmekte ve tıp sektöründe de yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarçın kendi ağacının kabuğundan elde edilmektedir ve bunun dışında taze yaprakları da kullanılan kısımları arasında yer alır.
Tarçında bol miktarda uçucu yağlar bulunur ve bu yağlar alkol, sinamil, terpen, sinnamaldehit, müsilaj, weiterhindir. Tarçının sağlığa katkılarını da bu maddeler belirlemektedir. Tarçın düzenli ve doğru tüketildiği takdirde çeşitli hastalıkları tedavi edebilir. Özelliklede Enfeksiyon hastalıklarında çok başarılıdır.
Tarçının Hastalıklar Üzerindeki Etkileri
Enfeksiyonlar Üzerindeki Etkileri
Tarçın özellikle maya ve mantar Enfeksiyonlarını durdurmada çok etkili bir besin kaynağıdır. İçeriğindeki uçucu yağlar sayesinde bunu başaran tarçın ayrıca bu hastalıklar ile savaşarak oluşmasını engeller. Ciltte meydana gelen iltihaplanmalar üzerinde de çok etkili olan tarçın ayrıca yara ve böcek ısırmalarına da iyi geliyor.
Tarçının Kan Şekerine Etkileri
Günümüze kadar yapılan birçok araştırmada tarçını insülin direncinde artma gösterdiği ve kan şekeri oranlarında dengeleme yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle şeker hastaları tarafından bol bol tüketilmesi önerilir. Ancak diyabet ile ilgili ilaç tedavisi gören hastaların aşırı tüketim yapmaları kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bazı özel durumlarda aşırı tüketim yapılmasa da şeker hastalığını olumsuz etkileyebilmektedir.
Tarçının Ağrılar Üzerindeki Etkisi
Tarçındaki elementler aşrı derecede şiddetli karın ağrılarının bile hafiflemesine yardımcı olabilmektedir. Bunun dışında soğuk havalarda kendini gösteren ve soğuk algınlığına bağlı gelişen grip ve nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde de yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca düzenli tüketim yapılması durumunda öksürük kesici etkide sağlayabilir.
Tarçının Bağırsaklar Üzerindeki Etkileri
Düzenli tarçın tüketimi gaz ve şişkinlik gibi sorunların geçmesine yardımcı olabilir. Özellikle bağırsaklarda meydana gelen Enfeksiyonların iyileşmesini destekleyen tarçın aynı zamanda bağırsakları çalıştırarak kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları da ortadan kaldırır. Japonya’da yapılan araştırmalarda tarçının ülser hastalığını tedavi ettiği görülmüştür. Anca günümüzde yapılan araştırmalar tarçının sadece ülser ağrılarını hafifletebileceğini göstermektedir. Her ihtimale karşı ülser hastalarının tarçın kullanmadan evvel doktora başvurmaları önerilir.
Tarçının Kanser Üzerindeki Etkileri
Yapılan araştırmalarda tarçının şeker seviyelerini dengelediği ve bu sayede kanser hücrelerini yok ettiği veya hafiflettiği görüldü. Ancak tarçındaki antioksidan özellik serbest radikalleri yok ettiği için doğrudan kansere iyi geldiğini söylemek mümkün. Bu antioksidanlar serbest radikallerin sağlam hücreleri kanserli hücrelere çevirmesini engeller ve özellikle de kolon kanserine karşı çok çok etkilidir. Serbest radikalleri yok ederek dolaylı bir şekilde tüm kanser türlerine karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz.
Tarçının Beyine Etkileri
Tarçının zihin açıcı bir özeliği bulunur ve yaşlılıktan kaynaklı gelişen bunamayı önlediği düşünülmektedir. Ayrıca bazı araştırmalarda Alzheimer hastalığına da iyi geldiği görülmüştür. Hafızayı kuvvetlendirir ve sinir sistemini uyararak sakinleştirici etki yapar. Tarçının bu özelliği kesin olarak bilinmemektedir ve bilimsel bir dayanağı yoktur.
Tarçının Kilo Vermeye Etkileri
Tarçındaki bileşenler kanın incelmesini sağlar ve kan akışını hızlandırır. Kan akışının hızlanması dolaylı olarak fazla enerji tüketimine neden olur ve fazla yağların yakılmasını sağlar. Ayrıca bu özelliği doğrudan kalp sağlığını da olumlu etkiler. Çünkü kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlara ilaç görevi görmektedir. Ancak kan inceltici ilaç tedavisi görenlerin bu ilaçlar ile birlikte tarçın tüketmesi tavsiye edilmez.
Tarçının Kaslar Üzerindeki Etkileri
Tarçın düzenli tüketilirse vücudun ısınmasına yardım eder ve bu sayede taşıyıcı yağlarla birleşerek kasların rahatlamasını sağlar. Ayrıca vücutta çeşitli nedenler ile oluşan ağrılarında hafiflemesine yardımcı olur. Bunun dışında yorgunluğu da alan tarçın banyo yapılan suya birkaç damla ilave edilerek kullanılabilir. Bu işlem hem kasları rahatlatır hem de aşırı yorgunluğu alır.
Tarçının Kolesterole Etkileri
Yapılan birçok araştırmada tarçının yağ eritici ve şeker düşürücü bir özelliğe sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak kolesterolü de düşürdüğü bu araştırmalarda ortaya çıkmış ve aşırı tüketimden kaçınılması tavsiye edilmiştir.
Tarçının Diş Sağlığına Etkileri
Özellikle diş çürüklerine iyi gelen tarçın düzenli tüketildiğinde dişleri sağlamlaştırır ve diş etini koruma altına alır. Bunun dışında düzenli tüketim ağız kokularını ve ağızda oluşan bakterin yok olmasını sağlar.
Tarçının Soğuk Algınlığına Etkileri
Nezle, öksürük, grip, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve üşütme gibi rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Anti bakteriyel etkilere sahip olan tarçın düzenli tüketim sayesinde metabolizmayı güçlendirir ve kanı inceltir. Bu sayede dışardan gelebilecek virüs ve hastalıklara karşı vücudu korur.
Tarçının Sinir Sistemine Etkileri
Ciddi hastalıkların en büyük sebeplerinden biri olan stres, tedavi edilmediği takdirde depresyon ve sinirliliğe sebep olabilmektedir. Tarçının sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri sayesinde bu sorunlar ortadan kalkabilir ve Alzheimer gibi ciddi hastalıklar tedavi edilebilir. Ancak düzenli tüketim yapılmaması durumunda bu etkileri kesinlikle göstermez.
Tarçının Bağışıklık Sistemine Etkileri
Özellikle virüslere karşı çok etkili olan tarçın bu sayede birçok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır. Bağışıklık sistemine inanılmaz katkılar sağlar ve HIV virüslerini yok eder. Ayrıca Enfeksiyonlardan kaynaklanan AIDS gibi ciddi hastalıklarında tedavisini üstlenir. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren tarçın dışardan gelebilecek hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür. Bunların dışında parkison hastalığına da iyi geldiği yapılan bazı araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu hastalığı kesin bir şekilde tedavi etmese de şimdilik engelleyici bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Tarçın Çayının Hastalıklar Üzerindeki Etkileri
- Tarçın çayı güçlü bir antioksidandır ve alkol, sigara gibi zararlı maddeleri kullanan kişilere verdiği hasarı azaltır.
- Bağırsaklarda Enfeksiyon oluşumunu engeller ve bağırsakları çalıştırarak mideyi temizler.
- Şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemleri ortadan kaldırabilir. Ayrıca mide ağrılarına da çok geldiği bilinmektedir.
- Vücuttaki kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahiptir.
- Metabolizmayı güçlendirir ve stres ile mücadele eder.
- Soğuk algınlığından kaynaklanan tüm hastalıkları tedavi edici etkiye sahiptir.
Tarçının Zararları ve Yan Etkileri
Faydaları saymakla bitmeyen tarçının aşırı ve bilinçsiz tüketim yapılması halinde getirdiği bazı zararlar ve yan etkilerde vardır. Bu yan etkiler seyrek görülür ve ciddi yan etkiler sınıfına girmez.
- Çok uzun süreli ve aşırı kullanım kabızlığa neden olabilir.
- İlaç tedavisi gören hipertansiyon hastalarının kullanımda süreye ve dozaja dikkat etmeleri gerekir.
- Tarçın çeşitlerini kullanırken dikkat edilmelidir özelliklede Çin tarçını tavsiye edilen bir çeşit değildir. Çünkü karaciğeri olumsuz etkilemektedir.
- Kan şekeri seviyelerinde problem olan hastaların da kullanımda dikkatli olmaları önerilir.
- Direk cilde uygulanan tarçın tahrişe neden olabilmektedir. Bu nedenle cilde uygulanmadan önce inceltilmesi gerekmektedir.
Tarçının Besin Değerleri
Tarçının 100 gramında 273 kalori bulunmaktadır. Ayrıca; 9,8 gram protein, 55,2 gram karbonhidrat, 1,7 gram yağ, 19 mg kalsiyum, 3,8 mg demir, 100 mg fosfor, 322 mg sodyum ve 148 mg potasyum içermektedir.
Öneriler
Doğru şekilde muhafaza edilen tarçın bütün sene boyunca kullanılabilir. Birçok hastalık üzerinde anlık etki gösterebilen tarçın AIDS ve kanser gibi ciddi hastalıklarla etkin bir mücadele verir. Aşırı tüketim yapılmadığı sürece gönül rahatlığı ile tüketilebilmektedir. İlaçlar üzerinde bir etkileşim sağlayıp sağlamadığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle kritik hastalıklar ile ilgili ilaç tüketimi yapıyorsanız kesinlikle doktorunuza danışmanızı öneririz.
tarçın iyidir, sütlü tatlılarla birlikte iyi gider…
şifa deposu maşallah
Bana neden bu kadar çok seviyorsun diyorlar. Çünkü her bir zerrem, senin her bir zerrene aşık da ondan.