Biruni Sözleri ve Hayatı
Bu sayfamızda sizler için en Güzel Biruni Sözlerini hazırladık. Sayfamızda bulunan Biruni Mesajlarını sevdiklerinizle paylaşmak için yollayabilirsiniz. Sayfa İçeriği : Biruni Sözleri Kısa, Biruni Sözleri ve Anlamları, Biruni Sözleri Felsefe, Biruni Sözleri hüsran, Biruni sözleri …
Dünyada bilim sahasına kazandırdığı ilk keşif ve buluşlarla, bilim dünyasına ışık tutan Türk-İslam alimi el-Biruni; fizik, tıp, matematik, astronomi, trigonometri, coğrafya, jeodezi, farmakoloji, jeoloji, filoloji, din gibi konuları incelemiş ve toplamda 113 eser meydana getirmiştir.
Parlak zekâsı sebebiyle daha küçük yaşta nazar-ı dikkati çeken el-Biruni, dönemin ünlü matematik ve astronomi bilgini Ebû Nasr Mansûr b. ‘Alî b. Irâk’ın mahiyetinde büyümüştür. Mansûr, Biruni’nin yetişmesi ve iyi bir eğitim almasına özen göstermiştir. Nitekim el-Biruni, el-Âsârü’l-bâkıye adlı eserinde ibn Irâk’tan “hocam” diye bahsetmektedir.
Gençlik yıllarından itibaren bilimsel çalışmalara başlayan el-Biruni, Harezm bölgesinde siyasi ve askeri yönden birtakım karışıklıkların yaşanması münasebetiyle dolayı, 22 yaşına kadar hayatını idame ettirdiği Harezm’i terk etmek zorunda kalmıştır. Bir süreliğine Rey bölgesinde ikâmet eden el-Biruni daha sonra yeninden doğduğu topraklara geri dönüp, kendisini bilim tarihinin zirvesine ulaştıracak eserlerini meydana getirmiştir.
Biruni Sözleri
İlim, paspas üzerine kuşlar için bırakılan et parçası gibiydi…
Büyük Bilgin, ışık hızının ses hızından çok daha yüksek olduğu kanaatindeydi. O, ışınların Güneş’ten ısıyı taşıdığını ve bunların havadan ve sudan geçtiğini düşünüyordu.
İnsanların fikir ve yaklaşımları türlü türlüdür; ve dünyanın gelişmesi bu yaklaşımların çeşitliliği ile gerçekleşir.
Biruni, bir eserinde kaleme alma amacını şöyle ifade eder: Evvela kendi nefsim için ki insanın kendisine en yakın olan da odur – ikinci derecede; erdem seven ve erdem yoluna gitmekte olan bizim gibiler için…
“Ben her kişinin kendi çalışmasında yapması gerekeni yaptım. Öncekilerin başarılarını minnettarlıkla karşılamak, onların yanlışlarını ürkmeden doğrultmak, kendisine gerçek olarak görüneni gelecek kuşağa ve sonrakilereemanet etmek.”
“Benim bilimle uğraşma sebebim Ali İmran Suresi 191. ayettir”
Biruni, insanların üç şey yüzünden mutsuz olacağını söylüyordu;
- Kıskançlık yaparak başkalarının elinde olana göz dikmek.
- Kendini her konuda insanlardan üstün görmek.
- Fal ve uğursuzluk gibi boş inançlara kapılmak.
“Herkes dünyayı bilir ama herkes bilgili değildir. Bilgi, sadece dünyayı bilmek değil, onu anlamak ve içselleştirmektir.”
“Gerçek bilgi, kitapların sayfalarında değil, evrenin derinliklerinde ve insanın kendi iç dünyasındadır.”
“Akıl, bir kişinin sahip olabileceği en değerli hazinedir; çünkü o, insanı gerçek anlamda özgür kılan, bilgiyle aydınlatan bir ışıktır.”