Kazalarda Bilirkişilik Eğitimi Hakkında Tüm Detaylar
Günlük hayatta kimi zaman uzaktan kimi zaman da birebir trafik kazalarına şahit olunuyor. Kazalarda bilirkişilik eğitimi bu noktada devreye giriyor.
Bir trafik kazası meydana geldiğinde, kazaya karışan taraflar arasındaki raporların ve diğer mercilerin raporlarının yanlış veya eksik olduğuna inanıyorsanız, mümkün olduğunda daha detaylı inceleme talebinde bulunabilirsiniz. Kazadaki kusur durumunuz, yılında yapmış olduğunuz trafik kazası için hazırlanmış kaza tutanağına bakılarak değerlendirilir.
Trafik kazası sonuçları ile düzenlenen kaza tespit raporlarında belirtilen arıza tespiti kesin değildir. Kaza tutanağındaki kusur durumunun kaza raporundaki yanlış beyana veya kaza ile ilgili sonradan elde edilen delillere göre değişip değişmeyeceğini belirlemek için değerlendirme ve analizler yapılır. Burada trafik kazası analisti yani kaza bilirkişisi her durumu bir bütün olarak değerlendirmeli, kurallara uymayan sürücü veya diğer sürücüleri tespit etmeli ve sorunu çözmelidir. Kazalarda bilirkişiler aynı zamanda hazırlamış oldukları raporları tamamen şeffaf bir şekilde ilgili merciilere ileterek görevlerini tamamlamalıdırlar.
Bu yazıyı okuyan ve inceleyen kişiler, bilirkişi hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler olduğuna eminim. Yazının devamına geçmeden önce bilirkişilik ile alakalı derinlemesine bilgi sunan bir blog yazısı paylaşmak istiyorum. – Bilirkişi eğitimi nedir ?
Trafik Kazalarında Bilirkişilik Eğitimi
Trafik kazaları bilirkişilik eğitimi; Bağımsız bir üçüncü taraf bilirkişi ve kaza inceleme/analiz uzmanı olarak, marka operasyonları ile bağlantılı olarak kazanın kök nedenlerini, nedenlerini ve araç kaza türünü kapsayan kaza analiz/inceleme raporu hazırlanmasını sağlar. Marka gereksinimlerine göre firma tarafından oluşturulacak analiz ve araştırma ekibine kişisel uzman desteği de sağlanmaktadır.
Kaza tutanağı hazırlanırken olay yeri inceleme, delil toplama, kayıtların incelenmesi vb. aşamalardan sonra kazanın veya altta yatan sebeplerin yer aldığı bir rapor düzenlenir. Düzenleyici ve önleyici tedbirler veya alınacak cezai tedbirler akabinde kaza inceleme raporu teklif olarak sunulur. Trafik kazaları bilirkişilik eğitimi almış kimseler; kazaların kök nedenlerini objektif olarak tespit eder, alınacak önlemleri ve alınacak cezai önlemleri belirler ve uygun araştırma yaparak olası can ve mal kayıplarını önlemeyi sağlar. Bu nedenle de kazalarda bilirkişilik eğitimi almış kimselerin teknik bilgi ve birikimi oldukça önemli bir noktadır.
Adli Trafik Kazalarında Bilirkişilik Eğitimi
Adli trafik kazalarında bilirkişilik eğitimi oldukça önem arz etmekle birlikte bu eğitimi alan kimseler uygun kontrol ve araştırmaları sağlayarak adli birimlere yardımcı olurlar. Bilirkişiden, teknik ve mesleki bilgilerini belirli bir vakaya uygulayarak şimdi ortaya çıkacak olan bilimsel ve maddi sonuçları belirlemesi istenir. Trafik kazaları da uzmanlık gerektiren olaylar arasındadır. Ancak bilirkişi görüşünün kanıt değil, kanıtları değerlendirmek için bir araç olduğunu açıklığa kavuşturmakta fayda var. Trafik kazaları konusunda uzman görüşleri ve bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlar çok önemlidir.
Bununla birlikte, hakimin bu raporlarla bağlı olmadığı belirtilmelidir. Ancak hâkim bilirkişi raporu ile bağlı olmamasına ve bilirkişi raporu hazırlama yetkisine sahip olmasına rağmen; bilirkişi raporundaki hata payını düzeltemez ve çelişen bilirkişi raporları arasındaki tutarsızlıkları giderecek şekilde çalışamaz. Hâkim, raporu olaylarla ilgili ve yeterli görüp raporun hata oranına riayet eder veya rapora uymayarak yeniden inceleme yapar. Ülkemizdeki trafik kazası sorununun ciddiyetini göstermek için ABD, Almanya ve Türkiye arasındaki trafik kazalarına bağlı ölüm oranları da durumun ciddiyetini göstermektedir. Durumun bu ciddiyeti adli trafik kazalarında bilirkişilik eğitimine olan ihtiyacın da artmasına neden olmaktadır.
Trafik Kazalarında Kusur Tespiti ve Trafik Bilirkişiliği Eğitimi
Trafik kazaları bilirkişisi eğitimi almış olan kimseler, ölüm veya yaralanma durumunda kazaya neden olan sürücünün kusurlu olup olmadığını, kusurunun ne olduğunu ve varsa yüzde kaçını belirleyecek çalışmalarda bulunurlar. Çünkü sürücü kusurlu ise cezai sorumluluğu olması gerekir. Herhangi bir kusur yoksa, sürücü ölüm veya yaralanmadan sorumlu olmayacaktır.
Uygulamada hukuk mahkemelerinde tazminat davası açıldığı gibi cezai takibat, dikkatsizlik, ihmal, ölüm veya yaralanma ve mütalaalar nedeniyle de hukuk mahkemelerinde bilirkişiler yetiştirilmektedir. Bugüne kadar Yargıtay’ın trafik kazalarına ilişkin içtihatlarının çoğunda bilirkişilik konusuna yer verilmiştir. Bu nedenle kazaya karışan tarafların menfaatlerinin korunması için trafik kazası bilirkişisi olarak hareket edilmesi ve bilirkişi raporları alınması gerekmektedir.
İş Kazalarında Bilirkişilik Eğitimi
İş kazalarında bilirkişilik eğitimi kırmızı isg kazaların da oldukça artış göstermesiyle birlikte öne çıkan bir konu olmaktadır. Kırmızı isg; yasak ve tehlikeli durumlara dikkat çekerek dur, tahliye et gibi komutlar verir.
İş kazalarında bilirkişilik eğitimi ile birlikte: bilirkişilik şartlarını, ne zaman, nerede ve nasıl bilirkişi raporu alınması gerektiğini bilmek; bilirkişinin görev, yetki, hakları ve bilirkişi etiğini bilmek ve bilirkişiler tarafından rapor hazırlanması kurallarına hakim olmak, iş kazası ile ilgili hata değerlendirmesi için doğru perspektifi elde etmek gibi pek çok noktayı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bilirkişi raporlarının formatları arasındaki farkı bilmek için de bu eğitim oldukça önemlidir.
Trafik kazaları bilirkişilik eğitimi sonunda: İş kazalarında sakatlık dağılımını iş kazalarını azaltacak çağdaş bir bakış açısıyla değerlendirebilme şansına sahip olabilirsiniz. Savcılık soruşturmaları, ceza yargılamaları, endüstriyel mahkeme davaları sırasında yerine getirilecek görevler için profesyonel rapor hazırlayabileceksiniz. Bu raporları sunarak adalet sistemine büyük katkıda bulunmuş olacaksınız.
Konumuzla alakalı ve ilginizi çekebilecek başka bir yazı → Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi Nedir ?