Evrakta Sahtecilik Suçu ile İlgili Yargıtay Kararları

  • 13 Haziran 2022
  • 485 kez görüntülendi.
Evrakta Sahtecilik Suçu ile İlgili Yargıtay Kararları

Evrakta sahtecilik suçu ile ilgili Yargıtay Kararları ‘Kamu güvenliğine karşı suçlar’ ile ‘topluma karşı suçlar’ olmak üzere 2 şekilde ayrılır. Evrak sahteciliklerinin konusu ‘evrak’tır. Türk Ceza Kanunu’na göre bu suç sahte olarak düzenleniş olan evrak, başkalarını aldatmak amacıyla değiştirilen gerçek evrak, sahte evrakın kullanılması ya da bir evrakı bozmak, yok etmek ve gizlemek suç olarak kabul edilir. Evrakların özel ya da resmi olmasına göre de farklı sürelerde hapis cezaları verilir. Aynı zamanda cezanın mahkemedeki durumuna göre ve bulunan kanıtlara göre bir düzenleme yapılır.

Resmi Evrakta Sahtecilik Yargıtay Kararları

Resmi evrakta sahtecilik suçu ile ilgili Yargıtay kararları oldukça suçluları zorlar. Resmi evrak üzerinden yapılan herhangi bir değişiklik, düzenleme ya da resmi belgenin en baştan sahte bir şekilde tasarlanıp kullanılması sonucunda Yargıtay kararınca 3 sene ila 8 sene arasında bir ceza verilir. Resmi evrakta sahtecilik incelemesi evrakla birlikte kanıt olarak gösterildiğinde ya da evrakı düzenleme sırasında yapılan işlemler kanıt olarak sunulursa bu ceza daha fazlalaşır. Eğer kesin olarak sahtecilik yapıldığı kanıtlanırsa uzlaşma ya da beraat kararı mümkün değildir. Fakat evrakta yapılan sahtecilik yeterince kanıtlanamıyorsa ve suçlunun suçlu olmama durumu varsa yeni kanıtlar bulunana kadar herhangi bir ceza verilmez. Kanıt bulma süreci eğer 8 seneyi aşarsa evrakta sahtecilik kararı düşecektir ve dava artık kapanacaktır. Kanıtlar doğrultusunda ceza 1 senenin altına indirildiyse eğer para cezasına dönüştürülebilir.

Ayrıca Adli belgede sahtecilik uzmanı ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Özel Evrakta Sahtecilik Yargıtay Kararları

Özel evrakta sahtecilik işveren Yargıtay kararları olayın sahtecilik olduğu belirtilirse iş verene hapis ya da para cezası verecektir. İş veren özel evrakta yaptığı suça göre 1 sene ya da 3 sene aralığında bir hapis cezasına çarptırılır. Bununla birlikte özel evrakta da çok çeşitli sahtecilik yapılır. İmza, tarih, notere onaylatma gibi çeşitli değişikliklerde ceza verilir. Cezanın büyüklüğü ve küçüklüğü Yargıtay kararınca çıkartılır. Eğer kanıtlar doğrultusunda cezanın azaltılması isteniyorsa ve deliller yeterli miktardaysa ceza düşürülür. Eğer 1 senenin altında olan bir hapis cezası verildiyse bu ceza para cezasına dönüştürülür. Özel evrakta sahtecilik suçu Yargıtay kararları özellikle evrakların büyük kurumlara imzalatılmış olarak sunulmasında yüksek ceza verir. Yargıtay kararları için suçun nasıl yapıldığı ve neden yapıldığını incelenir. Bu incelemeler sonucunda bir karar kesin olarak verilir ve kişinin cezası sunulur.

Sağlık Karnesi Resmi Evrakta Sahtecilik Yargıtay Kararları

Resmi evrakta sahtecilik Yargıtay kararları kamu ve kamu kuruluşlarında yapılan sahte belgeler doğrultusunda verilir. Sağlık karnesi de resmi evrak olarak geçtiği için devlet kurumlarında görev alan sağlık çalışanlarının, sağlık karneleri üzerinde yaptığı değişiklikler, düzenlemeler ya da en baştan sahte bir evrak çıkartılması suçtur. Yargıtay kararlarınca hemşire, ebe, doktor, diş hekimi, eczacı gibi sağlık alanında görev alan çalışanlar gerçeğe aykırı bir resmi evrak düzenlemesine girerse eğer 3 ay ila 1 sene arasında ceza alırlar. 1 senenin altında olan bu hapis cezaları ise para cezasına dönüştürüle bilir. Sağlık karnesinde yapılan değişikliğe göre eğer bir kişi zarara uğratılırsa ya da haksız bir yarar söz konusu olursa da resmi belgede sahtecilik olduğu ortaya çıkar. Suçun büyüklüğüne göre ve hazırlanmış olan sahte evrakın çok daha yüksek kurumlara ulaşması sağlanırsa bu kişilere verilen ceza artırılır. Özel belgede sahtecilik yapmaktan ceza alan sağlık çalışanları bir daha devlet kurumlarında göre alamayacaktır.

Senette Sahtecilik Yargıtay Kararları 

Senetle ilgili olan evrakta sahtecilik Yargıtay kararları madde 780’de belirtilmiştir. Senet metninde yer alan yazılarda herhangi bir değişiklik yapıldıysa ya da senet metninde yer alan ‘çek’ kelimesi Türkçe yerine başka bir dilde yazılmışsa sahte hazırlanmış olarak kabul edilir. Kayıtsız ve şartsız olarak belli bir miktar bedelin ödenebilmesi için havale yapılması durumunda da senette sahtecilik suçu bulunur. Senet üzerinde ödeyecek kişinin ticaret unvanında, düzenleyenin imzasında, düzenleme tarihinde ve yerinde, bankadan verilen seri numarasında ve kare kodunda herhangi bir değişiklik yapıldığı zaman resmi evrakta sahtecilik suçu olduğu belirlenir. Resmi belgelerde yapılan sahtecilik suçlarında Yargıtay kararı kişiye 3 sene ila 8 sene arasında bir ceza verir. Suçun durumuna göre ve toplanan kanıtların durumuna göre bu ceza artırılıp azaltıla bilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. NİHAT dedi ki:

    Çok yararlı bir makale olmuş. Severek takip ediyorum. Teşekkür ederim.

  2. vakur dedi ki:

    bilgilendirici oldu teşekkürler

BİR YORUM YAZ

Linkler  :  Şehirler Arası Nakliyat - Beylikdüzü psikolog -  Psikolog randevu -  Furkan Danacı - Teknoloji Haberleri - Yaşam haberleriGüvenilir takipçi satın alma - instagram takipçi satın al - tiktok takipçi satın alsmm panel -  instagram takipçi satın al - tanıtım yazısıinstagram takipçi satın al - Sohbet odaları