Telefonunuzun Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları
Telefonunuzun bataryasını değiştirmek, ilk etapta olduğu gibi yüksek bir performans beklemek çok zordur. Batarya değiştirme işlemleri pahalı veya elverişsiz olabilir.
Telefon pilinizin ömrünü korumak ve uzatmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Pil ömrü, telefonunuzun tek bir şarj ile kaç saat veya gün dayanacağını ifade eder.
Akıllı Telefonların Pil Ömrünü Uzatmanın 13 Kolay Yolu
Telefonun Pil Ömrünü Uzatma Yolları;
- Telefonunuzun pilinin nasıl bozulduğunu Anlayın…
Her şarj döngüsünde telefonunuzun pili biraz azalır. Şarj döngüsü, pilin% 0 ila % 100 arasında tamamen boşalması ve şarj edilmesidir. Örneğin, telefonunuzu% 50’den% 100’e kadar şarj etmek yarım şarj döngüsü olacaktır. Bunu iki kez yapın ve bu tam bir şarj döngüsüdür. Bazı telefon sahipleri günde tam şarjdan daha fazlasını kullanır, diğerleri daha az kullanır. Telefonunuzu ne kadar kullandığınıza ve ne yaptığınıza bağlıdır.
Pil üreticileri, yaklaşık 400 döngüden sonra bir telefon pilinin kapasitesinin % 20 oranında düşeceğini söylüyor. Sadece başlangıçta yaptığı enerjinin % 80’ini depolayabilecek ve ek şarj döngüleriyle bozulmaya devam edecektir. Gerçek şu ki, telefon bataryaları muhtemelen bundan daha hızlı bozulur.
Bu şarj döngülerini yavaşlatabiliyorsanız, telefonunuzun günlük pil ömrünü uzatabilirseniZ. Temel olarak, pili ne kadar az tüketir ve şarj ederseniz, pil o kadar uzun süre dayanır. Sorun şu ki, telefonunuzu kullanmak için satın aldınız. Pil ömründen tasarruf sağlayarak, telefonunuzu nasıl ve ne zaman istediğinizi kullanarak dengelemeniz gerekir. Aşağıdaki önerilerimizden bazıları sizin için uygun olmayabilir. Öte yandan, tarzınızı zorlamayan oldukça kolay uygulayabileceğiniz şeyler olabilir.
Burada iki genel öneri türü vardır. Pil ömrünü doğrudan etkileyen pilinizin zorlanmasını azaltmak için öneriler. Aşırı sıcak ve soğuktan kaçınmak bu ilk türün bir örneği olacaktır. Telefonunuzu daha verimli hale getirmek, bu şarj döngülerini yavaşlatarak pilin bozulmasını yavaşlatmak için iyi bir fikir olacaktır. Ekran parlaklığını azaltmak, bu ikinci öneri türüne bir örnek olacaktır.
2. Aşırı Sıcak ve Soğuktan Kaçının
Telefonunuz çok ısınırsa veya soğursa, pili zorlayabilir ve ömrünü kısaltabilir. Kışın donma dışında veya altında sıcak ve güneşli ise, arabanızda bırakmak muhtemelen en kötü suçlu olacaktır.
3. Hızlı şarj etmekten kaçının
Telefonunuzu şarj etmek pili hızlı bir şekilde zorlar. Gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece hızlı şarj kullanmaktan kaçının.
Aslında, pilinizi ne kadar yavaş şarj ederseniz o kadar iyi olur, bu nedenle gece boyunca yavaş şarj etmeyi düşünmeniz faydalı olacaktır. Telefonunuzu bilgisayarınızdan ve bazı akıllı prizlerden şarj etmek, telefonunuza giden akımı sınırlayarak şarj hızını yavaşlatabilir. Bazı harici pil paketleri şarj hızını yavaşlatabilir.
4. Telefonunuzun pilini % 0’a kadar boşaltmaktan veya % 100’e kadar şarj etmekten kaçının.
Yeni telefon pilleri farklı bir şekilde çalışıyor. Pili tamamen boşaltmak veya tamamen şarj etmek için baskı yapar. Telefon pilleri % 20 kapasitenin üzerinde ve % 90’ın altında kalırsa daha iyi olacaktır. Son derece hassas olmak gerekirse, yaklaşık% 50 kapasite piliniz en verimli olacaktır.
5. Uzun süreli depolama için telefonunuzu% 50 şarj edin
Bir lityum iyon pil için en sağlıklı şarj yaklaşık% 50 gibi görünüyor. Telefonunuzu uzun süre saklayacaksanız, kapatmadan ve saklamadan önce % 50 şarj edin. Bu, pilde % 100 şarj etmekten veya saklamadan önce % 0’a kadar bitmesine izin vermekten daha sağlıklıdır.
Bu arada, telefon kapatılırsa ve hiç kullanılmazsa pil deşarj olmaya ve boşalmaya devam eder. Bu pil üretimi kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Düşünüyorsanız, telefonu birkaç ayda bir açın ve pili% 50’ye kadar doldurun.
6. Ekran parlaklığını azaltın
Bir akıllı telefonun ekranı genellikle en çok pili kullanan bileşendir. Ekran parlaklığını azaltmak enerji tasarrufu sağlayacaktır.
Otomatik Parlaklık kullanmak, ışık sensörü için daha fazla çalışma gerektirmesine rağmen, daha az ışık olduğunda ekran parlaklığını otomatik olarak azaltarak çoğu insan için pil tasarrufu sağlar.
Bu alanda en çok pil tasarrufu sağlayacak şey, manuel ve oldukça takıntılı bir şekilde yönetmek olacaktır. Yani, ortam aydınlatma seviyelerinde her değişiklik olduğunda bunu manuel olarak görünür en düşük düzeye ayarlayın.
Hem Android hem de iOS, aynı zamanda otomatik parlaklığı kullanıyor olsanız bile genel ekran parlaklığını azaltma seçenekleri sunar.
7. Ekran zaman aşımını azaltın (otomatik kilit)
Ekranınızı kullanmadan açık bırakırsanız, belirli bir süre sonra (genellikle bir veya iki dakika) otomatik olarak kapanır. Ekran Zaman Aşımı süresini (iPhone’larda Otomatik Kilit olarak adlandırılır) azaltarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Varsayılan olarak, iPhone’ların Otomatik Kilitlerini 2 dakikaya ayarladığına inanıyorum, bu da ihtiyacınız olandan daha fazla olabilir. 1 dakika hatta 30 saniye ile iyi olabilirsiniz. Öte yandan, otomatik kilitlemeyi veya ekran zaman aşımını azaltırsanız, bir haber veya tarif okumanın ortasındayken ekranınızın kararmasını çok erken bulabilirsiniz.
8. Koyu bir tema seçin
Telefonum, Galaxy S7, bir OLED ekrana sahip. Siyahı görüntülemek için arka ışığı bazı iPhone’lar ve diğer birçok LCD ekran türü gibi bir pikselle engellemez. Bunun yerine hiçbir şey göstermiyor. Siyah görünen pikseller açılmaz. Bu, siyah ve renk arasındaki kontrastı çok keskin ve güzel hale getirir. Ayrıca, ekranda siyah göstermenin enerji kullanmaması ve daha koyu renklerin beyaz gibi parlak renklerden daha az enerji kullanması anlamına gelir. Telefonunuz bir OLED veya AMOLED ekrana sahipse karanlık bir tema seçmek enerji tasarrufu sağlayabilir.
İPhone’lar için kişiselleştirme ve karanlık temalara daha az aşinayım. Anladığım kadarıyla iPhone’ların kişiselleştirilmesi biraz daha zor. Ancak şimdiye kadar sadece iPhone X serilerinde OLED ekranlar var, bu yüzden karanlık bir temadan enerji tasarrufunu görecek tek iPhone’lar.
9. Facebook’u silin
… Veya izinlerini kısıtlayın ve kullanımını azaltın. Facebook hem Android hem de iPhone’da ünlü bir kaynak verisidir. Facebook’u gerçekten kullanmak istiyorsanız, ayarlara gidin ve video otomatik oynatma, konumunuza erişim ve izinlerini kısıtlayın. Facebook’un konumunuzu gerçekten izlemesini istiyor musunuz? Facebook’ta otomatik oynatılan videolar (otomatik olarak oynatılır, seçilseniz de seçmeseniz de) enerji ve veri kullanır ve bazı durumlarda can sıkıcı ve müdahaleci olabilir. Hem uygulamanın kendisinde hem de telefon ayarlarınızda alakalı ayarlar olabilir.
Facebook telefonunuza önceden yüklenmiş olarak geldiğinde (benimki gibi), telefonunuz onu bir sistem uygulaması olarak değerlendirdiğinden tamamen silmek mümkün olmayabilir. Bu durumda, isterseniz Ayarlar’dan devre dışı bırakabilirsiniz.
10. Pili boşa harcayan diğer uygulamaları arayın
Pil ayarlarınızı orantısız miktarda enerji kullanan diğer uygulamalara bakın ve mümkünse izinleri silin, devre dışı bırakın veya kısıtlayın. Kullanmaya devam etmek istediğiniz uygulamalar için ihtiyacınız olmayan izinleri kısıtlayabilirsiniz. Bazı popüler uygulamaların genellikle daha az yer kaplayan, daha az veri kullanan ve daha az güç kullanabilen ‘hafif’ sürümleri de vardır. Facebook Messenger Light buna bir örnektir.
Genel olarak, en çok pili kullanan uygulamalar en çok kullandığınız uygulamalar olacaktır, bu nedenle kullanımı silmek veya azaltmak sizin için pratik olmayabilir.
11. Telefonunuzun enerji tasarrufu / düşük güç modlarını nasıl açacağınızı öğrenin.
Telefonunuzda bir veya daha fazla enerji tasarrufu modu vardır. Bunlar CPU’nun (ve diğer özelliklerin) performansını sınırlar. Bunları kullanmayı düşünün. Daha düşük performans ancak daha iyi pil ömrü elde edersiniz.
12. Sık kullandığınız reklam destekli uygulamaların premium sürümünü satın alın
Birçok uygulama hem ücretsiz hem de ücretli sürümler olarak bulunur ve fark genellikle ücretsiz sürümün reklamlarla desteklenmesidir. Reklamları görüntülemek biraz daha fazla veri ve biraz daha fazla enerji kullanır. Ücretsiz reklam destekli sürümü kullanmak yerine sık kullandığınız bir uygulamayı satın almak, veri ve pil kullanımını azaltarak uzun vadede işe yarayabilir. Ayrıca, dikkat dağıtan reklamlardan kurtularak, genellikle daha fazla özellik kazanarak ve uygulama geliştiricilerini destekleyerek ekran alanını boşaltın.
13. Radyoları yönetin
Nadiren kullandığınız radyoları ihtiyacınız olana kadar kapatabilirsiniz. NFC’yi asla kullanmazsanız, devam etmemeniz için bir neden yoktur. Öte yandan, GPS, Bluetooth ve NFC gibi telsizler bekleme modunda gerçekten çok fazla enerji kullanmazlar, ancak sadece gerçekten çalışıyorlarsa şarzınızı tüketeceklerdir.